View What? in a larger map

Cocaina sau Iubire?

Cum de pun întrebarea asta?

Mi-am dat seama că există o paralelă imensă între cele două.

Să luăm lucrurile pe care le ştim despre amândouă şi să vedem cât de mult se aseamănă.


 1. Dependenţa
  Cocaina crează dependenţa de la prima doză, iar dependenţa creşte nu doar prin frecvenţă de administrare cât şi prin creşterea dozelor. La fel şi iubirea crează dependentă de la prima doză, şi cu cât primeşti mai multă iubire, cu atât devi mai "îndrăgostit" = dependent.
 2. Starea de euforie
  E generată în aceaşi măsură şi de cocaină, cât şi de dragoste. Sentimentul de bine, de atot-puternicie, de tu-eşti-tată-lor. Sentiment care o data cu dispariţia susbstantei din corp, respectiv cu dispariţia iubirii, te lasă fără euforie şi cu o stare de sevraj.
 3. Halucinaţiile
  Halucinaţiile create de cocaină pot fi explicate că lucruri imaginate, vise, care nu sunt reale. La fel şi dragostea te lasă cu vise care de multe ori nu se împlinesc = halucinaţii.

  Ştiu exagerez, dar priviţi metaforă totuşi.
 4. Stupoarea dată
  Stupoarea dată de cocaină poate fi categorisită în 3 stadii:
  Stadiul euforic
  În cazul prizării substanţei, primele modificări euforice apar deja la scurt timp după administrare. Consumatorii sunt foarte bine dispuşi şi se simţ fericiţi. Starea lor de spirit se îmbunătăţeşte din ce în ce mai mult, astfel încât vor simţi o nevoie crescută de comunicare (logoree), urmată de o accelerare a proceselor cognitive (tahipsihie).
  În paralel, se manifestă o scădere progresivă a discernământului critic, precum şi pierderea sentimentului de distanţare. Inhibiţiile sunt înlăturate, dispare teama, contactele devin mai facile.

  La fel şi la iubire, după prima doză la început, sentimenul este extrem, e euforie pură. Se poate observa binedispozitia crescută şi fericirea dată de sentimentul de iubire. Comunicarea între parteneri creşte şi inhibiţiile se înlătură între timp, şi încrederea creşte.

  Stadiul de stupoare
  Aici apar pseudohalucinatiile de care deja v-am spus.

  Stadiul de depresie
  Stadiul al treilea, depresiv, se manifestă în principal prin oboseală, indiferentă şi pasivitate, adesea înfiltrate de gânduri şi idei suicidare.

  La fel şi în dragoste, în ultima etapă când apar certurile, depresiile, nemulţumirile şi câteodată gândurile suicidare.

 5. Furtul
  Se ştie din popor că mutli dependeti de cocaină, ajung să fure pentru a îşi procura bani de următoarea doză. La fel şi în dragoste ajungi să furi dar nu bani, ci respect, timp, vise, şanse, oportunităţi şi altele.

 6. Statutul social
  Drogaţii de cocaină se află des în situaţii în care din cauza consumului îşi pierd familia, şi prietenii şi statul social. Aceste chestii pot suferi şi în cazul iubirii obsedante. Renunţi la prieteni şi la familie pentru a petrece timp cu el/ea.

 7. Sevrajul
  Doare la ambele. Centree de detox de cocaină şi de heroină sunt pline de oameni în agonie care suferă de dureri îngrozitoare. La fel şi iubirea doare, dar în alt mod. Oricum în lipsă cocainei/iubiri apare senzaţia de disconfort extrem.Şi totuşi dintre cele două aş alege iubirea. Pentru că are următoarele avantaje:

 • Nu îţi distruge fizic corpul.
 • Nu te răneşti fizic (decât în unele cazuri)
 • Nu se poate face supradoză.


Cu siguranţă sunt mai multe avantaje ale iubiri. Ştii tu ceva în plus?

4 răspunsuri:

Pentru cea din urma nu te caută poliția :)

YEA! Asta e un punct bun de vedere =))

Acum problema ar mai fi ca... Iubirea se gaseste mult mai greu decat cocaina. De cocaina 'best quality' poti face rost mult mai des si mai usor decat de iubire in forma pura..
Totusi - va sustin parerea - mai repede caut ceva ce se gaseste mai greu decat sa ma indop cu diferite substante halucinogene.. Si cand gasesc intr-un final ce am cautat atata timp, face cat o mie de amfetamine la un loc.
Inca ceva de punctat? Efectele iubirii dureaza mult mai mult decat ale oricarui alt drog. Si pe de alta parte nici nu trebuie sa ajungi in spital ca sa scapi de aceste efecte.. Iar daca 'feeling-ul' e reciproc, nici nu`ti doresti vreodata sa scapi de ele..
Cheers!

ma refeream cand te scapa partenerul/partenera de sentiment, si esti introdus "fortat" in sevrajul neplacut.

atunci nu poti garanta niciodata durata dragostei la fel cum nici nu poti verifica puritatea :P